Filmski daljnogled IV. – kino za najmlajše in družine // Gledališče Koper – PRESTAVLJENO

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Filmski daljnogled IV. – kino za najmlajše in družine // Gledališče Koper – PRESTAVLJENO

17. May ob 10:30 - 11:30

3€

Malo dvorano gledališča Koper bo od februarja do maja enkrat mesečno, ob nedeljah, obiskal kino! Filmsko vzgojni program Podmornica – Otok za mularijo bo v sodelovanju s Slovensko kinoteko predstavil program, ki bo najmlajše popeljal v zgodovino filma, ki predstavlja sidro sodobnosti, preplavljeni z nebrzdanimi gibljivimi podobami. Zabrnel bo 35-milimetrski projektor in mladi gledalci bodo uzrli čarobne filmske klasike: prvo nedeljo serijo risank o radovednih živalicah krtku in čričku, drugo klasike vzhodnoevropske animacije, tretjo risanke o ljubeznivem medvedu Bojanu, zadnjo nedeljo pa bomo z glasbeno spremljavo v živo odpotovali k samim začetkom filma. Vljudno vabljeni!

Četrto nedeljo, 17. maja, bo na sporedu pogled v začetke filma – z glasbeno spremljavo v živo:

Kokoš z zlatimi jajci (La poule aux oeufs d’or)

Gaston Velle, Francija, 1905, 35mm, 1.33, ročno pobarvan, 13′, nemi, svp

Srednji vek, sejem v majhnem mestu. Na mestnem trgu se tare radovednežev, trgovcev, kupcev in vojakov. Med množico opazimo dva pustolovca, glavna junaka filma. Po basni Jeana de la Fontaina posneta čarovnija se lahko začne.

Glasbena spremljava v živo: Elvis Šahbaz, kitara.

Potovanje na Luno (Le voyage dans la lune)

Georges Méliès, Francija, 1902, 35mm, 1.33, ročno pobarvan, 14′

Leta 1888 je Robert-Houdin zaključil s svojim iluzionistično-magičnim gledališčem in se odločil, da bo vse rekvizite dal na dražbo. Tam se je znašel tudi mladi Georges Méliès in s prihranki kupil celotno infrastrukturo. Obseden s čaranjem in načrti je mladi mož na majhnem odru ustvaril velike trike, prizore, ki povezujejo pravljičnost, fantastičnost, iluzije in burke. V zgodnjih Mélièsovih filmih se pojavljajo stroji, naprave in dekoracije, ki jih je sam ustvaril in poslikal. Od leta 1896 avtor svoje “gibljive slike” projicira s kinetografom. Med leti 1896 in 1913 je v atelje prirejeni stekleni lopi za svoje filmsko podjetje Star Film Méliès posnel več kot petsto filmov. Mélièsov filmski svet določa samosvoja estetika in izbor tem, zlasti pa tehnika, temelječa na triku, ki ga je zares mojstrsko uporabljal. Poleg trika zamenjave z ustavitvijo teka kamere Méliès uporablja preliv, postopek, znan iz fotografij duhov. Ob specifično filmskih trikih pa je Méliès še vedno uporabljal tudi trike iz repertoarja gledališča: pogrezna vrata, lutke, pirotehnika, pretirani dekor, žice, vitli in tiri. Leta 1902 je Méliès, z vsemi do tedaj pridobljenimi izkušnjami, ustvaril prvi znanstvenofantastični film Potovanje na Luno.

Details

Date:
17. May
Time:
10:30 - 11:30
Cost:
3€

Organisers

Otok
Gledališče Koper

Venue

Gledališče Koper
Verdijeva 3
Koper, Slovenija
+ Google Map