Festival Poklon viziji 2018: Peter Mettler // Koper

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festival Poklon viziji 2018: Peter Mettler // Koper

21. 10. 2018 ob 19:00 - 22:00

Free

Festival Poklon viziji je posvečen prejemniku Nagrade Darko Bratina, priznanju, ki ga Kinoatelje podeljuje od leta 1998 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot orodje za razumevanje lastne identitete. Nagrada zajema formo monografskega pregleda, ki se v osmih dneh odvije v več mestih (Gorica, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Špeter Slovenov, Trst, Videm). Mednarodno prepoznaven projekt povezuje najpomembnejše filmske inštitucije v našem med regijskem prostoru. Nagrada sledi tej viziji ter izbira dela in avtorje, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturno komunikacijo.

Nagrado Darko Bratina za leto 2018 Kinoatelje podeljuje Petru Mettlerju za edinstveno poetiko, izgrajeno izven osrednjih tokov filmske industrije in za izjemni opus na področju neodvisnega filma, ki se že tri desetletja izmika kakršnikoli žanrski kategorizacijo tako  dokumentarnega kot igranega filma.

Mettler je imetnik dvojnega državljanstva, švicarskega in kanadskega. Ta binarna (o)pozicija, ki se ji nikdar ni odrekel,  mu omogoča, da ni nikoli samo znotraj ali samo zunaj tistega, kar s kamero beleži,  nasprotno, historični spomin, ki se ga mnogi sodobni cineasti danes skušajo otresti kot nepotrebnega bremena, je pri njem samo še eden od vzgibov za njegovo dekonstrukcijo. Za Mettlerja je meja samo del celote, ki se sestavi vsakokrat, ko jo prečka – najsi gre za mejo z neskončnostjo, nematerialnostjo ali samo fizično mejo, ki jo sam razume kot samo še enega od premičnih mejnikov zgodovine.

Zavod Otok/filmski festival Kino Otok – Isola Cinema je kot partner festivala Poklon viziji soorganizator dogodka v Kopru.

//

The Darko Bratina Award is a seven-city/day festival entitled Hommage to a Vision whose main organizer is Kinoatelje of Italian Gorizia. It takes the form of monographic overview (beginning in 1999) in memory of Kinoatelje’s founder, who saw in film an exceptional tool for understanding one’s identity. This internationally renowned project connects the most important film institutions in the region and takes place in Gorizia, Koper, Ljubljana, Nova Gorica, San Pietro al Natisone, Trieste and Udine.

The 2018 Darko Bratina Award goes to the Canadian-Swiss filmmaker Peter Mettler.

We co-organize the Koper event and give promotional support for the award and the festival.

Details

Date:
21. 10. 2018
Time:
19:00 - 22:00
Cost:
Free
Event Category:
Website:
https://www.kinoatelje.it/poklon-viziji/nagrajenci/2018051417333718/peter_mettler_kanadasvica/

Organisers

Kinoatelje
Otok

Venue

Vrt skupnosti Italijanov ‘Santorio Santorio’
Ulica osvobodilne fronte 10
Koper, 6000 Slovenija
+ Google Map