Predstavitev

Med 25. in 29. majem 2004 je v Izoli prvič zaživel nov mednarodni filmski festival Kino Otok, festival kinematografij Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope s prijatelji.
Festival Kino Otok je zamišljen kot festival v pravem pomenu besede, živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, s sproščenostjo in temperamentom, ki je značilen za ta okolja. Prvo načelo festivala je zato obvezna prisotnost ustvarjalcev izbranih filmov; namesto količine filmov je v ospredju kakovost njihove predstavitve in neposreden stik z ljubitelji filma, ki so jim gostje na razpolago ves čas festivala. Že prva edicija festivala je presegla vsa pričakovanja in naletela na izjemen ter brez izjeme pozitiven medijski odmev: 32 filmov glavnega programa se je zavrtelo na treh lokacijah v Izoli, ogledalo si jih je blizu 5000 obiskovalcev, največ ljudi pa si je privoščilo čarobnost letnega kina, posebej za to priložnost postavljenega na Manziolijevem trgu.

Festivala se je udeležilo 13 uveljavljenih filmskih ustvarjalcev ter še več drugih pomembnih filmskih gostov iz vsega sveta, od Indije, Irana, Senegala, Rusije, do Tajske, od koder je prišel Apichatpong Weerasethakul samo tri dni po tem, ko je v Cannesu prejel zlato palmo. Festival je spremljalo 74 domačih in tujih novinarjev (Italija, Avstrija, Nemčija, Francija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna gora, Romunija), ki so objavili prek 200 prispevkov in med drugim ugotovili, da je največji zmagovalec festivala festival sam, z odličnim izborom filmov, pomembnimi gosti iz vsega sveta, uspešno organizacijo in stalno podporo občinstva.

Slikovito staro mestno jedro Izole se v času festivala spremeni v pravi filmski otok. V njegovem središču, na Manziolijevem trgu, stoji pravi letni kino – LETNI KINO OTOK, osrednje festivalsko prizorišče in nedvomno tudi njegov zaščitni znak. Na njem se vsak večer zbere vsa filmska kolonija z otoka, ki skupaj z domačini uživa v projekcijah pod (upajmo) zvezdnatim nebom. Na platnu letnega kina se vrtijo filmi glavnega programa, ki se potegujejo tudi za nagrado občinstva. Festival Isola Cinema – Kino Otok prinaša v Izolo, na obalo, v Slovenijo in širšo okolico novo filmsko stalnico, ki bo z izborom filmov in njihovo predstavitvijo (tako poglobljeno kot atraktivno) ponudil vrhunski kulturni dogodek na čelu s čarobnimi filmskimi večeri v izkušnji letnega kina sredi mesta.

Želja festivala je, da se vtisne kot edinstveno filmsko doživetje ne le domačinom, obalnim ljubiteljem filma in obiskovalcem od vsepovsod, pač pa tudi gostom, ki prihajajo k nam iz vseh celin sveta. Uradni filmski program festivala je razdeljen na vsebinske sekcije Trgatev (tekmovalni program festivala, ki se vrti na velikem platnu letnega kina Odeon na Manziolijevem trgu.), Mojstri (izbor najnovejših del uveljavljenih mojstrov "štirih kontinentov"), Prijatelji (filmi po prosti izbiri članov mednarodnega programskega odbora festivala), Posebna priložnost (filmi, ki spremljajo in dopolnjujejo glavni program in njegove goste) in Nove obale (predstavitev državne ali kontinentalne kinematografije v skladu z ustrezno retrospektivo Slovenske Kinoteke). Filmi tekmovalnega programa se potegujejo za glasove občinstva in nagrado, ki bo zmagovalcu zagotovila odkup filma za redno distribucijo v Sloveniji.

V nočeh med trajanjem festivala na čudoviti lokaciji pri svetilniku deluje Kino Svetilnik, kjer je pod vedrim nebom pripravljen avditorij za nočne video projekcije neuradnega programa festivala. Izolska plaža ob svetilniku v času festivala zaživi kot pravo festivalsko središče z mnogimi spremljevalnimi programi. Čez dan ponuja program spremljevalnih prireditev festivala, filmsko tržnico, pa tudi kulinarično ponudbo iz sodelujočih dežel.

Ponoči se preobleče v Nočno plažo - festivalski klub z odprtim programom (projekcije Kina Svetilnik, pogovori, koncerti, nastopi), srečališče ob koncu festivalskega dneva. Prisotnost uglednih cineastov z vseh koncev sveta izkoristimo tudi za delo. Pripravljamo namreč filmsko delavnico Vesela Kamera za domače filmske potenciale, ki pod mentorstvom gostov spoznavajo teoretične in praktične skrivnosti filmskega ustvarjanja z digitalno tehnologijo ter posnamejo svoje kratke filmčke.

Še predlani sem postopal ...Hitro se je zgodilo. Še predlani sem postopal po prizorišču motovunskega filmskega festivala in razmišljal, kako bi bilo fajn, če bi tudi mi imeli kaj takega. Oziroma še boljšega ... Ker pa sem tip, ki ideje bolj poredko spelje do konca, sem se odločil, da se bom najprej usedel na en kapučin (tako se samo reče, ne usedeš se res gor), prižgal en mehki boss in bomo videli. In sva, jaz in moja Beti, srebala in puhala in kmalu je mimo prineslo Vladota. Evo ga!, sem pomislil, ta ima rad filme, pa še kar naprej se potika po tujih festivalih, zakaj si ne bi naredil svojega, domačega? Potem bi se lahko potikal kar po njem. Na primer v Tolminu, je rekla Beti. Na primer, sva rekla midva z Vladotom. Beseda je hitro dala besedo, kot se reče, in stvar je bila zmenjena. Že čez nekaj mesecev smo se pojavili v pisarni tolminskega župana. Vsi veseli in prepričani, da bo vesel tudi župan. Pa ni bil. Njegov pribočnik, za katerega se je izkazalo, da je šef lokalne turistične organizacije, pa je deloval celo malo jezno ...In ker smo taki, da imamo svoj ponos, in ker smo sami emotivci, smo odkorakali in si rekli: Gremo tja, kjer nas bodo imeli radi!In radi nas imajo v Izoli.In zato imamo tudi mi radi Izolo.Se vidimo tam!
Jan Cvitkovič