Predstavitev

Zavod za razvijanje filmske kulture Otok od leta 2003 deluje v Izoli in Ljubljani. V sodelovanju s partnerji v Izoli, drugih krajih po Sloveniji ter v tujini prireja kakovostne kulturno-izobraževalne dogodke za različne ciljne skupine, za inovativno organizacijsko strukturo je prejel nagrado Zlato gnezdo. Od leta 2004 je producent mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, ki je drugi največji v Sloveniji in eden največjih ter najbolj odmevnih družabnih dogodkov v regiji.
Vsi kulturni programi zavoda Otok so od leta 2013 dalje na podlagi odobritve Ministrstva za kulturo RS v javnem interesu. S celoletnim delovanjem zavod sledi naslednjim ciljem: promocija filmske kulture v Sloveniji z organizacijo mednarodnega filmskega festivala, posameznih dogodkov in distribucijo avtorskih filmov; organizacija izobraževalnih filmskih delavnic z uveljavljenimi domačimi in tujimi predavatelji; aktivno vključevanje mladih tako v umetniško udejstvovanje kot tudi v učenje in pridobivanje delovnih izkušenj z delom na festivalu; vključevanje lokalnega prebivalstva v kulturno dogajanje; širjenje partnerskega sodelovanja in povezovanja s pomembnimi filmskimi festivali in sorodnimi kulturnimi iniciativami na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Kino Otok - Isola Cinema je festival v pravem pomenu besede - živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. Skrbno izbran filmski in spremljevalni program je Kino Otok postavil na zemljevid ključnih filmskih festivalov v širšem evropskem prostoru, o čemer priča tudi stalna podpora občinstva, ki ga je vsako leto več.

Kino Otok je filmska zgodba v nastajanju, projekcijam sledijo srečanja z ustvarjalci, delavnice, rojevajo se ideje, pogledi se izostrujejo, krešejo se mnenja. Temelj festivala je pristno filmsko srečanje med vsemi udeleženci festivala, ključni element pa odmeven filmski in spremljevalni program za občinstvo vseh generacij, ki vključuje projekcije, srečanja z gosti, delavnice, filmsko-vzgojni program Podmornica - Otok za mularijo, pa tudi nočni festivalski utrip v ritmih izolske plaže Svetilnik.

Kino Otok vsako leto prepriča tudi z vedrino in zanosom mlade festivalske ekipe. Generacije mladih zanesenjakov praktične izkušnje z Otoka uspešno prenašajo v profesionalne kariere. Mednarodna ekipa z več kot sto člani je garancija za aktivno mreženje, ki na široko odpira možnosti za nova sodelovanja. V devetih letih se je Otok spontano razvil v prostor neformalnega praktičnega usposabljanja mladih, kar je naš odgovor na aktualno družbeno-ekonomsko situacijo, ki zahteva posebno pozornost pri vključevanju mladih z manj priložnostmi v obliki praktičnega izobraževanja pod vodstvom mentorjev na številnih delovnih področjih organizacije festivala in sorodnih kulturno-izobraževalnih programov zavoda.

Podporo nam že od vsega začetka izkazujejo številne organizacije in posamezniki, ki omogočajo, da obmorska Izola vedno znova resnično zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor nas je kdajkoli obiskal, se želi vedno znova vračati.

Festivalsko vzdušje nam je uspelo prinesti tudi na papir. Za izvedbo festivala Kino Otok 2016 je Zavod Kino Otok pridobil podporo podprograma MEDIA – tako se je Slovenija uvrstila med zgolj 22 držav, ki bodo v prvi polovici leta gostile mednarodne filmske festivale s podporo Ustvarjalne Evrope. Ocenjevalci so posebej pohvalili prizadevanja Kino Otoka na področju filmske vzgoje - že četrta izvedba Evropskega dne mladega filmskega občinstva, na Obali pa se uveljavlja tudi otoški filmsko-vzgojni program Podmornica. Prepoznana je tudi turistična privlačnost izolskega festivalskega dogajanja, predvsem pa dejstvo, da bo dvanajsta edicija pomembno stičišče domačih in tujih filmskih strokovnjakov. Festival bo gostil enega najbolj prepoznavnih evropskih programov za razvoj produkcijskih strategij Torino Film Lab – Framework ter regionalno razvojno usposabljanje Re-Act, dve strokovni platformi pod mentorstvom mednarodno uveljavljenih predstavnikov svetovne filmske industrije.

***

Kino Otok že od svojih začetkov v Izolo nosi filmske podobe, ki jih sicer na tem koncu sveta ne bi videli. Različne obale se v petih junijskih dneh zlijejo ter odprejo drugačen pogled. Tak, ki ne miži pred težavami, s katerimi se kot družba soočamo. Nasprotno: vsako leto znova otoški filmi pomagajo premišljevati o času in trenutku, v katerem živimo. / … / Festivalov, ki v imenu kulture ponujajo zabavo in namesto vsebine bolj ali manj prazno formo, je precej. Izolski filmski festival ne koketira s komercialnostjo, v svoji viziji ostaja dosleden. Občinstvo ve in ceni, da ima Kino Otok film iskreno rad in globoko verjame v njegovo moč. In v umetnost. Zato je življenje na Otoku drugačno.
Maksimilijana Ipavec, Primorske novice, junij 2016

Najbolj raznovrstno in tudi najbolj pristno filmsko festivalsko srečanje pri nas. / … / Kino Otok ima tudi največ festivalskega: med avtorji, ki so ga obiskali, je našel nekaj pravih prijateljev, ki se redno vračajo in so hkrati njegov glas v mednarodnem prostoru. Tega so praviloma deležni le najpomembnejši dogodki.
Denis Valič, Pogledi, maj 2014

Trma, ustvarjalnost, vizija, skupnost – vse to je značilno za filmski festival na Obali, vse to ga je rešilo tistega 2008. leta. In tako plujejo v svoj prvi jubilej, s skoraj 70 prostovoljci, danes z mladimi iz tujine. Še več, slednji bodo izobraževali o marketingu, pisanju tekstov, organizaciji, skratka o vsem, kar so se sami naučili. Krmarjenje po prepogosto motni vodi se je izplačalo, saj so se končno uvrstili med prejemnike štiriletnega sofinanciranja na državni ravni, Izolani so festival v nasprotju z birokrati že veliko prej vzeli za svojega. Gledati kakovostno neodvisno filmsko produkcijo na razpenjenih platnih pod milim nebom in ob pljuskanju valov, se družiti s filmskimi ustvarjalci, kaj je boljšega.
Špela Kožar, Studio City, junij 2014

Kino Otok deluje po principu zakona privlačnosti. Svoji k svojim, bi lahko rekli. Čeprav ne gre za kakšno ekskluzivnost, ampak ravno nasprotno – za odprtost pogledov in misli. Festival se napaja iz prijateljskih vezi, dobrih namenov in koincidenc. / … / Peto leto je Kino Otok z novo direktorico Loreno Pavlič praznoval z enoletno zamudo. Odtlej še naprej z redno podporo izolske občine v naše kraje vsako leto prinaša ganljive zgodbe o posameznikih uporniškega in nezlomljivega duha. Za prihodnost se mu, kot kaže, ni bati, saj zadnja leta goji otoški filmski podmladek, ki se uči ljubezni do sedme umetnosti na delavnicah in izobraževalnih projekcijah.
Tina Lešničar, Delo, junij 2014

Festival si je v svojih desetih letih uspel ustvariti prepoznaven obraz tako doma kot v tujini in dokazuje, da za filmski festival nista nujni tekmovalnost ali specifična tematska oziroma geografska usmerjenost. Zato, da bi pritegnil ne le znamenite goste, temveč predvsem ljubitelje filmske umetnosti.
Tesa Drev, Radio Slovenija 1, junij 2014