14 kolutov

14 mest, 14 režiserjev: kolektivni eksperiment, posnet na super 8 mm trak. Vsak izmed sodelujočih avtorjev prejme en kolut filmskega traku in en sam napotek: mesto. Mesto kot filmski lik, prizorišče ali izhodišče za intimno potovanje na velikem platnu, ki vabi h kolektivnemu razmisleku o našem odnosu do mesta. Projekcijo bo z živo glasbo, napisano posebej za to priložnost, spremljal Elvis Šahbaz.


14 kolutov/14 Reels
režija/directed by Jaap Pieters (Amsterdam), Chantal Partamian (Bejrut/Beirut), Mirco Santi (Bologna), Boris Lehman (Bruselj/Brussels), Massimo Bacigalupo (Genova/Genoa), Guido Tosi (Hamburg), Davorin Marc (Ljubljana), Astrid Carlen-Helmer (Los Angeles), Julien Lingelser (Lyon), Joana Preiss (Marseille), Alina Marazzi (Milano/Milan), Roberto Nanni (Rim/Rome), Tonino De Bernardi (Torino/Turin), Luca Chinaglia (Benetke/Venice) kurator/curated by Luca Chinaglia produkcija/production Barnabil Produzioni (Luca Chinaglia, Florence Ménard, Raffaele Putortì)distribucija/distribution Barnabil Produzioni
format/format ProRes HQ dolžina/running time 51'PROJEKCIJA:
Art kino Odeon
3. 6., 16:00 Luca Chinaglia (1982) je diplomant filmskih študij, scenarist in režiser kratkih filmov, predsednik kulturnega društva za filmsko produkcijo Barnabil Produzioni. Po predstavitvi na beneškem festivalu leta 2013 zdaj razvija celovečerni projekt.

Davorin Marc

Med letoma 1976 in 1986 posname okrog 150 filmov, večinoma na S-8mm trak. Trenutno se največ ukvarja z digitalno filmsko umetnostjo. Živi v Izoli.

Alina Marazzi (1964) je režiserka dokumentarnih in igranih filmov, ki se pri svojem delu večinoma posveča ženski subjektivnosti, materinstvu in spominu. Kot asistentka režije je sodelovala pri nastajanju celovečernih filmov in umetniških videoprojektov, kot kuratorica se je podpisala pod vizualno opremo za gledališki projekt. Za svoj kritiško hvaljeni film Za eno samo uro s teboj (2002) je prejela nagrado za najboljši italijanski dokumentarni film na festivalu v Torinu.


14 kolutov je kolektiven eksperiment na temo mesta, posnet v formatu super 8.


***


Ko je Luca Chinaglia od studia La Camera Ottica-CREA kot darilo ob diplomi prejel 16 kolutov filmskega traku Super8 Kodak Vision 2 200T, je začel razmišljati, kako bi darilo osmislil s pomočjo staromodne tehnologije.

Po uspešnem preizkusu na dveh kolutih, ki ga je preprosto poimenoval 2 koluta – in je bil prikazan na lanskem Kino Otoku, se je Luca odločil kolute razposlati po svetu in jih zaupati trinajstim režiserjem, ki jim je kot navodilo dal le splošno temo: mesto.

Režiserji so k temi pristopili povsem svobodno in mesto predstavili bodisi kot pravi lik, bodisi kot ozadje ali kot izhodišče. V film je vsak ujel svoj najintimnejši odnos z mestom, pri tem pa so uporabljali kar najbolj raznolike žanre.

Pri nagovarjanju avtorjev, ki smo se jim predstavili kot skromno društvo za filmsko kulturo, smo posebej skrbno izbirali mojstre underground filma kot tudi mlade filmarje, ki pa so vseeno seznanjeni s formatom super 8. Na naše veliko presenečenje smo, polni pričakovanj, vse kolute dobili nazaj zapolnjene. Med postopkom razvijanja so se naša pričakovanja le še krepila. Vedno obstaja tveganje, da boš delo v celoti izgubil, a zahvaljujoč sposobnostim in predanosti naših partnerjev iz družb Six Gates Film in Home Movie je bilo naposled mogoče razviti prav vse filme.

Lepota formata super 8 je v nenavadnem občutku vznemirjenja ob čakanju, pa tudi v sprejemanju napak. »Nepričakovano« celo pozdravljamo kot nekaj, kar se pač zgodi in oplemeniti prvotno zamisel, pri tem pa pusti fizično sled na živem materialu, kot nekakšno ganljivo hibo. Ljudje, ki se ukvarjajo s filmom, nimajo druge izbire, kot da se prepustijo, kot da so odprti za neznano.

Deset let po izteku roka uporabnosti so se koluti spet znašli v goriškem laboratoriju CREA, da bi jih digitalizirali. Rezultati so bili popolno odkritje, saj filmi prikazujejo različne senzibilnosti in načine, kako z mestom vzpostaviti odnos.

Ker je 14 kolutov nemi film, kliče po dodatnem eksperimentiranju. Na Kino Otoku ga bo z živo glasbo spremljal izolski glasbenik Elvis Šahbaz. Občinstvo bo vpeljal v film in nežno dal prostor razmišljanju, raziskovanju in pustolovščini.

Hkrati je to lahko priložnost za premislek o našem lastnem odnosu do mesta, in to v privilegiranem prostoru kinematografa, prostoru, namenjenem introspekciji in intimnim potovanjem po velikem platnu. In ta premislek se mora zgoditi kolektivno.

Prav to izkušnjo nudi film 14 kolutov.

Florence Ménard