Baltski kratki

Litva, Latvija in Estonija si ne delijo le Baltskega morja, ampak tudi vse živahnejši utrip nacionalnih kinematografij. Produkcije z Baltika se pogosto družno predstavljajo na festivalih, odmev njihove vse večje prepoznavnosti pa je letos dosegel tudi Otok. 'Baltski film' ne obstaja, a vendarle lahko izbrane kratke filme iz treh baltskih držav primerjamo s tokovi istega morja. Izmenoma nežni, vznemirljivi in razdiralni so neprestano v gibanju v neznano smer – na globoko ali proti vetrovni peščeni obali.

Baltski kratki: Litva, Latvija, Estonija/Baltic Shorts: Lithuania, Latvia, Estonia

Tilda/Apytiksliai/Tilde (Vytautas Plukas, Litva/Lithuania, 2015, 6')
Utrip praznine
/Tukšās zemes ritmi/Beats of the Empty Land (Reinis Spaile, Latvija/Latvia, 2015, 28')
Kastrat merjasec/Kastrāts Kuilis/Castratus the Boar (Raitis Ābele, Lauris Ābele, Latvija/Latvia, 2014, 23’)
Riba mojega življenja/Mano Gyvenimo Žuvis/The Fish of My Life (Julius Sičiūnas, Litva/Lithuania, 2014, 6')
Gibalo mita/The Vehicle of Myth
(Kevin Molloy, Estonija/Estonia, 2015, 12')PROJEKCIJA:
Art kino Odeon
2. 6., 16:00Tilda/Apytiksliai/Tilde
Vytautas Plukas, Litva/Lithuania, 2015, 6'
Za avtom v počasnem mimovozu plapola trak. Na krilih vetra odpleše ples eteričnih, urbanih figur, polnih življenja in svobode. Nazadnje se spusti na avtomobilski keson in razkrije njegovo vsebino.


Utrip praznine/Tukšās zemes ritmi/Beats of the Empty Land
Reinis Spaile, Latvija/Latvia, 2015, 28'
Štirinajstletni Arvids živi v majhni vasi in večino časa sanjari o prihodnosti v družbi najboljšega prijatelja Klavsa.


Kastrat merjasec/Kastrāts Kuilis/Castratus the Boar
Raitis Ābele, Lauris Ābele, Latvija/Latvia, 2014, 23’
Valter živi v majhnem mestu, kjer redi prašiče in poje v cerkvenem zboru, a se zaradi skrivnosti iz otroških let ne zmore vključiti v skupnost. Po očetovi smrti poskusi navezati stik z Aijo. To ne bo začetek običajne ljubezenske zgodbe.


Riba mojega življenja/Mano Gyvenimo Žuvis/The Fish of My Life
Julius Sičiūnas, Litva/Lithuania, 2014, 6'
Nekoč pred davnimi časi je sredi ničesar stala kmetija. Tam je živel starejši par. Dolgo, dolgo tega sta se zares ljubila. Zdaj je njuno življenje ena sama rutina. Zgodba je osnovana na resničnem dogodku. To je zgodba o osamljenosti. O neskončnih hotenjih. In palačinkah.


Gibalo mita/The Vehicle of Myth
Kevin Molloy, Estonija/Estonia, 2015, 12'
Eksperimentalni antropološki dokumentarec popelje gledalca na pot skozi običajen stanovanjski blok v središču Talina. S preskušanjem odziva na vidne in slušne dražljaje za gledalca ustvarja nadrealistično izkušnjo.


***


Našteti glavna mesta Litve, Latvije in Estonije je eno, povezati jih z ustrezno državo pa nekaj povsem drugega. V igro, ki nikoli ne zastara, Kino Otok letos vstopa z novim, filmskim adutom. Program kratkometražcev z Baltika je osredotočen na mlade ustvarjalce z odločnim avtorskim podpisom, dva eksperimentalna in trije igrani filmi tako naznanjajo novo pomlad treh nacionalnih kinematografij.

Kratke produkcije z Baltika se v zadnjih letih pogosto družno predstavljajo na festivalih po svetu in tako vztrajno dosegajo vse večjo prepoznavnost. Čeprav 'baltski film' kot nadnacionalna entiteta ne obstaja, nekatere skupne poteze predstavljenih kratkih filmov napeljujejo k ideji o 'baltski filmski pokrajini'. V njej je najti odsev ravninskih dežel ob Baltskem morju, kjer se čas razliva v mehko širino, včasih tudi v srhljivo praznino. V skrbno spletenih pripovedih je slutiti dvojno nujnost: tako kot so kratke filmske zgodbe morale biti povedane, morajo biti tudi videne in slišane. Med plitvimi vdihi od kadra do kadra ni prostora za nepozornost.

Odmerjene minute zgoščajo ne-vsakdanje prigode protagonistov, najsi ljudi ali stvari. Ujamemo jih nekje na vijugasti poti med začetkom in koncem, med ne-izpolnjenimi hrepenenji ali v pričakovanju vélikega dogodka, s katerim se bo vse začelo na novo. Tilda (2015), poetičen eksperiment litvanskega režiserja Vytautasa Plukasa, se v odtenkih sivine poigrava s tekom časa, ki ni nujno usmerjen v prihodnost. Latvijski Utrip praznine (2015) Reinisa Spaileja je s filigransko natančnostjo izrisan portret dečka, ki raste v moža, obenem edinstven in občečloveški. Impresionistični Kastrat merjasec (2014) je večkrat nagrajeno delo latvijskega režiserskega dvojca Raitisa in Laurisa Ābeleja o mladeniču z veliko skrivnostjo v majhni vaški skupnosti. Riba mojega življenja (2014) litvanskega režiserja Juliusa Sičiūnasa je filmska miniatura v pravem pomenu besede, vaja v kratkem slogu z – tudi dobesedno – dih jemajočim zasukom. Iztek programa baltskih kratkih sledi maniri veščih pripovedovalcev, ki na mesto tekočega razpleta zgodbe postavijo zasnutek nove. Estonska produkcija Gibalo mita (2015) režiserja Kevina Molloyja je vizualno in zvočno prepričljiv eksperiment, ki buri čute in domišljijo. Smo pod platnom priča zaključku ali novemu začetku?

Nabor tem in prijemov, ki povezuje izbrane kratkometražce iz baltske filmske pokrajine, je izzivalen, ganljiv in navdihujoč*. Predvsem pa jim je skupna surova iskrenost, ki za dobro uro ne pusti odmakniti pogleda.

Tanja Hladnik


*Ne glede na zmožnost ali nezmožnost povezave Vilne z Litvo, Rige z Latvijo in Talina z Estonijo.